Friday, 14-May-2021, 04:04:37
Anime InfoNet

 Death Note

Site menu
Our poll
Rate my site
Total of answers: 84
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login form
Search
Calendar
«  May 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Site friends
 • Create your own site • Death Note (Desu Noto) este o serie manga creata de Tsugumi Ohba si Takeshi Obata. Seria graviteaza în jurul unui student de liceu care descopera un carnet cu puteri supranaturale care îi ofera abilitatea de a omorî pe oricine al carui nume este scris în el. Intriga consta în încercarea lui de a crea si a conduce o lume fara rau folosind carnetul.
  Death Note a fost prima data publicat de editura Shueisha în revista manga Weekly Shonen Jump din decembrie 2003 pâna în mai 2006, cu 108 capitole în total. Seria a fost publicata în întregime în 12 volume în Japonia si America de Nord. Seria a fost adaptata în filme (live-action) lansate în Japonia pe 17 iunie, 2006, respectiv 3 noiembrie, 2006, si o serie anime difuzata în Japonia din 3 octombrie, 2006 pâna pe 26 iunie, 2007. De asemenea, un roman bazat pe serie, scris de Nisio Isin, a fost lansat în Japonia pe 1 august, 2006.

  Subiectul
  Light Yagami este un tânar inteligent care este nemultumit de crimele si coruptia din lume. Viata lui se schimba drastic când descopera un carnet misterios, cunoscut ca "Death Note". Instructiunile din acesta spun ca numele omului scris în carnet va muri. Light este la început sceptic de autenticitatea acestuia, dar dupa o vreme, realizeaza ca Death Note este real. Dupa ce se întâlneste cu vechiul proprietar al caietului, un shinigami numit Ryuk, Light încearca sa devina "Dumnezeul noii lumi" omorându-i pe toti cei care îi credea rai si pe toti cei care îi stateau în cale.
  Dupa scurta vreme, numarul mare de morti inexplicabile ale criminalilor atrage atentia Interpol-ului si a unui detectiv misterios cunoscut ca "L", care afla repede ca criminalul în serie poreclit de public ,,Kira" (derivat din pronuntia cuvîntului killer - criminal) este localizat în Japonia, concluzionînd de asemenea ca poate ucide fara a fi în vecinatatea victimelor sale. Light realizeaza ca L îi va fi cel mai mare obstacol si astfel începe un "joc de-a soarecele si pisica" între cei doi.


  Personajele:
  Personaje principale
  Light Yagami (Yagami Raito) /Kira

  Light este protagonistul seriei Death Note si un tânar foarte inteligent, dar plictisit si îngretosat de natura oamenilor, care gaseste din pura sansa caietul lasat de Ryuk sa cada în lumea oamenilor, cu care descopera ca poate omorî orice om al carui nume îl scrie în acesta. Este cunoscut de asemenea de fanii care prefera pronuntia literala a numelui sau ca Raito.
  Odata aflat în posesia carnetului, decide a curata lumea de sufletele impure si care ar duce la auto-distrugerea ei, sau cel putin pastrarea starii actuale de putrefactie. Astfel, atrage atentia lui L, un detectiv renumit, si încearca sa profite de asta, apropiindu-se de el si pretinzând ca va ajuta investigatia, în ciuda banuielilor deja conturate de L în privinta lui.

  L /L Lawliet (Eru Roraito) /Hideki Ryuga (Ryuga Hideki) /Ryuzaki (Ryuzaki) /Eraldo Coil /Danuve

  Cunoscut în general ca L, acesta este considerat cel mai bun detectiv din lume si preia investigatia asupra lui Kira de la sirul crimelor. Îl suspecteaza de la început pe Light, si decide sa participe la universitatea frecventata de Light, folosind numele de Hideki Ryuga pentru scopul de a investiga. Cere ca fortele de ordine sa îi spuna Ryuuzaki, pentru a mentine discretia. Initial, se disimuleaza si îsi mascheaza puterile de deducere si prevedere. Are unele ticuri, preferînd sa stea pe vine si nu direct jos, manînca numai dulciuri si tine obiectele cu delicatete. L a locuit în Anglia 5 ani si în timpul acesta a devenit campion la tenis pentru tineret. L ia în secret si identitatea urmatorilor doi detectivi recunoscuti în mod global, Eraldo Coil si respectiv Deneuve, ceea ce doar el si echipa de investigare a lui Kira stiu.
  L l-a suspectat mai tot timpul pe Light de faptul ca ar fi fost Kira, dar nu îl putea acuza fara dovezi concrete. Chiar si cînd teoria i s-a dovedit incorecta si cînd Light nu mai avea memoriile actiunilor sale ca Kira si a colaborat în mod corect cu investigatia, L l-a suspectat în continuare, însa L nu va reusi sa dovedeasca vinovatia lui Light.
  Într-o scena aparte, afirma ca niciodata nu si-a dorit ca Light sa fi fost Kira si ca a fost cea mai apropiata persoana de a fi prietenul sau, însa exista posibilitatea sa fi facut parte din jocul psihologic de pîna atunci dintre cei doi.

  Misa Amane(Amane Misa)/Misa Misa

  O fata îndragostita de Kira, Misa este un idol al Japoniei si tinde sa poarte haine de stiluri diferite, depinzând de activitate. Este imatura si se refera la ea la persoana a treia pentru a parea draguta. Misa este complet devotata lui Light si mentioneaza ca s-a îndragostit de el la prima vedere. Light o vede totusi doar ca o unealta în planurile lui datorita Death Note-ului pe care aceasta îl poseda si a târgului pe care l-a facut pentru ochii de Shinigami. Misa îi este asa de devotata fiindca ucigasul parintilor ei a fost executat de Kira.
  În serie, intra în actiune ca al doilea Kira, înainte de a se duce sa-l întîlneasca pe Light. Desi perspicace uneori, face greseli destul de mari, sau pur si simplu nu este la nivelul lui L, astfel încît, în curând devine tinta suspiciunilor lui alaturi de Light si ajunge sa fie prinsa si interogata brutal. Devotamentul ei se dovedeste însa a fi impresionant, necedând si mai mult decât atât, ajungând sa-i ceara Shinigami-ului care i-a adus carnetul cu care ucidea pâna atunci, sa o omoare pentru a scapa de durere si de a nu risca sa-si slabeasca rezistenta si sa înceapa sa vorbeasca.

  Mello, Mihael Keehl(Mero, Mihaeru Keru)

  Mello a fost un orfan care a crescut cu Near în adapostul lui Watari pentru copii înzestrati. Asemenea lui Near, Mello este unu dintre candidatii pentru a deveni succesorul lui L. Asemenea lui L, lui Mello îi plac dulciurile, adesea fiind vazut mâncând ciocolata. Mello de obicei poarta haine de piele, spre deosebire de Near si L.

  Near, Nate River (Nia, Neito Riba)

  Near este candidatul principal pentru a deveni succesorul lui L si îsi spune N în timpul investigatiei. Acesta se aseamana cu L în multe privinte cum ar felul în care lui L îi place sa se joace cu lucruri ca furculite si cuburi de zahar, fiind prezentat adesea jucându-se cu parul sau cu jucarii. Near, de asemenea, sta asezat într-un fel mai ciudat, asemanator lui L dar cu mici diferente. Dupa ce îi propune lui Mello sa-si alature fortele sa lupte împotriva lui Kira, iar acesta îl refuza, Near obtine sprijinul Guvernului Statelor Unite si creeaza SPK(Provizia Special pentru Kira)o organizatie formata din 4 membrii(Inclusiv Near) menita sa-l gaseasca si sa-l condamne pe Kira.

  Personaje secundare
  Teru Mikami(Mikami Teru)

  Mikami a fost ales de catre Light ca fiind al patrulea Kira, dupa ce Light a decis ca este prea periculos sa tina carnetul aproape de el sau de Misa, atâta timp cât erau sub supravegherea lui Aizawa si lui Mogi. Mare suporter al lui Kira, Mikami împarte multe idealuri, gânduri si prioritati cu Kira, si este extaziat când descopera ca, Kira, idolul lui, l-a ales pe el.

  Soichiro Yagami(Yagami Soichiro)

  Tatal lui Light si ofiter de politie, acesta conduce echipa de investigatii în cazul Kira. Când L începe sa-l banuiasca pe Light ca fiind Kira, acesta refuza sa creada acest lucru si într-un final moare, necrezându-l. Soichiro este tipul politistului cinstit cu un simt dezvoltat al justitiei.

  Hirokazu Ukita(Ukita Hirokazu)

  Membru al echipei de investigatii în cazul Kira, este descris ca fiind "tânar" si "curajos" si un mare fumator. Când Misa forteaza Sakura TV sa transmita un mesaj, dându-se Kira, Ukita se grabeste spre postul de televiziune, dar este omorât de ea.

  Kanzo Mogi(Mogi Kanzo)

  Acesta este unul din cei mai dedicati membri ai echipei de investigatii, dar si unul dintre cei mai retinuti. Mogi vorbeste rareori, nici chiar atunci când cineva îi prezinta o idee cu care este de acord. Acesta se foloseste de numele de Kanichi Moji(Moji Kan'ichi) pentru a-si proteja identitatea.

  Shuichi Aizawa(Aizawa Shuichi)

  Folosind numele fals de Aihara pentru a-si proteja identiatea, acesta este primul care, dupa moartea lui L, îl suspecteaza pe Light sa fie Kira si apoi contribuie la combaterea lui, devenind seful echipei de investigatii.

  Touta Matsuda(Matsuda Tota)  Acesta este cel mai tânar membru al echipei de investigatii. Entuziasmul lui nu poate fi comparat cu al niciunui alt membru din echipa, dar lipsa sa de experienta este câteodata daunatoare investigatiei. Lucrând cu foarte multi politisti talentati, Matsuda a dezvoltat un complex de inferioritate, iar multi se simt iritati din cauza comportamentului sau.

  Matt (Matto) al carui nume real este (Mairu Jivasu?)

  Este asociatul lui Mello si posibil al treilea succesor al lui L. Matt este introdus in ep.32 al animeului. Este un tanat de 19 ani deseori fiind vazut cu un Nintendo DS in mana sau fumand o tigara.

  Shinigami
  Shinigami din universul manga si anime a Death Note este un termen generic pentru personajele venite dintr-o lume paralela celei a oamenilor si care sînt superiori oamenilor prin fizionomie si puteri în lumea oamenilor (de a nu fi ucisi sau vazuti de cei ce nu detin un Death Note).
  ,,Rolul" acestora, dupa cum precizeaza la începutul seriei un Shinigami venit în lumea oamenilor, Ryuk, s-a pierdut de-a lungul timpului, însa au posibilitatea sa-si mareasca în mod continuu si permanent timpul ramas de trait prin uciderea unui om si astfel asimilarea timpului aceluia ramas de a trai. Corpurile lor aparent au evoluat, desi se considera si involutie, prin lipsa de necesitate a organelor digestive, si ochi folositori puterilor note-ului aferent de a vedea timpul ramas de trait a unui om. Înfatisarea lor este prezentata ca grotesca pentru majoritatea oamenilor, trupurile sînt aparent deformate si unii Shinigami nu au nici macar stratul de piele pe o parte din corp.
  Fiecare Shinigami are dreptul (si obligatia) de a detine cel putin un Death Note, instrument cu care-si pot mari durata de viata. Acesta însa nu are puterea de a ucide un Shinigami, si singurul neajuns ca daca este omorîta o fiinta umana pentru a prelungi durata vietii alteia, ucide automat Shinigami-ul care face asa ceva.

  Lumea Shinigami
  Lumea Shinigami este prima prezentata la începutul anime-ului, ca un loc dezolant, morbid sau cum spune unul din personaje, ,,zona moarta/desertica" (wasteland). Este de asemenea mentionat ca întreaga lume este astfel, sau cel putin cea cunoscuta de Shinigamii strînsi pentru jocuri. Este considerata ,,plictisitoare" de Ryuk, astfel încît acesta face tot posibilul pentru a ajunge în lumea oamenilor. Putine alte lucruri sînt cunoscute despre lumea Shinigami, decît ca este condusa de un Rege al Shinigamilor si ca Death Note-urile îsi au originea acolo.
  Legatura dintre cele doua lumi este prezentata la începutul anime-ului ca un vîrtej de lumina, prin care se dezvaluie ulterior ca Shinigamii pot vizualiza orice actiune a oricarui om din lumea umana, indicînd o legatura de tip poarta interdimensionala. De asemenea, plasarea si dimensiunea lumii Shinigamilor nu este indicata în nici un mod, iar peisajul asemanator face chiar distingerea diferitelor scenarii dificila. Este totusi probabil ca timpul sa curga în acelasi mod ca în lumea umana, deoarece fiecare Shinigami poate vedea desfasurarea actiunilor în timp real.
  Nu este nici o precizare despre ajungerea vreunui om în aceasta lume, dar Ryuk spune la început ca s-au reportat pierderile a mai multor note-uri în lumea umana si astfel plecarea Shinigami-lor pentru a recupera carnetul, deci exista precedente a interactiunilor dintre Shinigami si oameni. De altfel, exista reguli specifice în legatura cu astfel de evenimente.

  Shinigami în lumea oamenilor
  Singurele ocazii care sînt prezentate ca ocazii de a ajunge în lumea umana este ca rezultat a pierderii unui Death Note, ceea ce implica orice alt motiv de plecare ca interzisa de regulile lumii Shinigamilor. Odata ajunsi acolo, acestia nu pot fi vazuti (si simtiti, auziti etc.) decît de omul ce detine carnetul (ceea ce implica sa fi scris cel putin un nume în el, ceea ce Light precizeaza ca este farmecul irezistibil al acestuia asupra oricarui om), fiind legatura dintre omul ce detine în acel moment Death Note-ul si Shinigami-ul ce l-a detinut. De asemenea, au obligatia sa stea (exact) lînga omul care are carnetul atîta timp cît îl detine sau pîna se va termina. Odata ce se întîmpla asta, Shinigami-ul îi va scrie numele în carnetul sau (desi se poate face acest lucru si daca Shinigami-ul are înca un carnet la îndemîna).
  Un Shinigami nu are nici o obligatie de a explica omului modul de a ucide, nici de a-i raspunde la întrebari, sa-i dea indicatii sau sa-l ajute în vreun fel, dar nu sînt nici împiedicati s-o faca. Atunci cînd este întrebat daca Shinigamii se pot vedea unul pe altul în lumea umana, Ryuk spune ca acest lucru se întîmpla rar (ca 2 shinigami sa fie chiar în lumea oamenilor în acelasi timp), dar ca se pot vedea si el nu ar avea vreo obligatie sa-i dezvaluie lui Light pe cine sau daca a vazut pe cineva apartinînd speciei lui.
  Desi si-au depasit nevoia biologica de a se hrani, se pare ca lucrurile ,,dulci" din lumea umana creeaza dependenta pentru cei ce le consuma, probabil din lipsa hranei si a lucrurilor dulci din propria lume. Ryuk devine dependent de mere, ajungînd la unele stadii de sevraj în lipsa lor, pe cînd celalat Shinigami ajuns în lumea oamenilor devine dependent de ciocolata de la Mello.

  Ryuk (Ryuku)

  Ryuk este Shinigami-ul care scapa un Death Note în tarâmul oamenilor, ulterior descoperit de Light. Este dezvaluit ca Ryuk a facut-o intentionat din plictiseala, fiindca nu prea avea ce face în lumea Shinigami-lor. Ryuk are o placere mare pentru mere si trece printr-un gen de sevraj daca nu manînca vreunul mult timp. Spune ca merele sunt pentru Shinigami ca tigarile si bautura pentru oameni. Se pare ca deasemenea îi plac jocurile video. Mai mentioneaza ca este sfios pe lânga fete. Pentru un timp, este Shinigami-ul personal a lui Mikami.

  Rem (Remu)

  Rem este un Shinigami care-i da Death Note-ul ei Misei. Spre deosebire de Ryuk, care priveste oamenii cu amuzament, Rem are grija si chiar o asista pe Misa. Chiar motivul ei de a ajunge în lumea oamenilor este aceasta fata, pentru care arunca Death Note-ul shinigami-ului care a murit pentru ea lânga aceasta, ghidând-o si ajutând-o pe parcursul anime-ului. Forma ei fizica este foarte scheletica, cu mîini lungi, asemanatoare sirei spinarii.

  Sidoh (Shido)

  Cel de-al treilea Shinigami vazut în lumea oamenilor si originalul proprietar al carnetului pe care Ryuk l-a scapat la începutul seriei. Initial, dupa intrarea în lumea oamenilor, acesta îl urmeaza pe Ryuk pentru a primi înapoi carnetul.

  Ochii de Shinigami (Shinigami no me)
  - cunoscuti în serie si ca ,,ochii" sau ,,vazul Shinigamilor", este o putere speciala a Shinigamilor de a vedea numele si timpul ramas de viata a oricarui om.Shinigamii pot sa dea ochii de Shinigami oamenilor in schimbul a jumatate din viata celui care cere.Chiar si in acest este o diferenta intre oameni si shinigami deoarece acestia si cu ochii tot nu pot vedea numele persoanei dintr-o schita daca acesta exista , iar shinigami poate vedea numele .

  Carnetul mortii
  În lipsa unor traduceri oficiale în limba româna, ne vom referi la "Death Note" în traducere ca si "Caietul mortii" sau "Carnetul mortii", nume folosite de traducatorii si fan-subburile românesti. Acesta este descris, în cel mai simplu mod, în primele aparitii din serie, ca o unealta a shinigami-lor de a ucide oameni, pentru a le lua timpul ramas de trait în favoarea lor, astfel conferindu-le acestor fiinte viata aproape nelimitata. Odata cazut în lumea umana însa, apartine celui ce pune mâna pe el primul, iar Shinigami-ul raspunzator de caiet este obligat sa stea lânga detinatorul uman pâna carnetul este distrus sau umplut, moment în care numele detinatorului uman va fi trecut într-un alt carnet de Shinigami-ul care i-a fost aproape.
  Carnetul are câteva zeci de reguli, unele necunoscute chiar de Shinigami însisi, dar descoperite pe parcurs de Light prin teste mai mult sau mai putin complicate. Ryuk scrie o parte din ele pe carnet, probabil doar cele cunoscute de el, sau cele pe care le considera mai importante, în engleza, limba pe care o considera universal inteligibila de oameni, pentru a fi sigur ca note-ul va fi folosit:
  Omul al carui nume va fi scris în acest carnet va muri.
  Efectul caietului nu va actiona daca cel ce scrie numele nu are fata acelei persoane în capul lui/ei. Astfel, oamenii ce împart acelasi nume cu victima intentionata nu vor fi afectati.
  Daca va fi scrisa cauza mortii în 40 de secunde de la scrierea numelui, aceasta va fi valabila.
  Daca nu va scrisa nici o cauza a mortii, persoana va muri de un simplu atac de cord.
  Dupa scrierea numelui si cauzei mortii, detaliile mortii ar trebui scrise la 6 minute si 40 de secunde dupa acestea.

  Manga
  Death Note a fost initial publicat de editura Shueisha în Weekly Shonen Jump din decembrie 2003 pâna în mai 2006, având în total 108 de capitole. Mai târziu, capitolele au fost strânse în 12 volume. Un al 13-lea volum a fost lansat, intitulat "Death Note-How to read" care elucida unele mistere cum ar fi destinele unor personaje. Într-un final, "Death Note" a fost licentiat pentru publicatia Nord Americana Viz-Media, iar primul volum în limba engleza a fost lansat pe 4 octombrie 2005. "Death Note" a mai fost tradus în multe alte limbi, incluzând engleza, germana, chineza, portugheza si spaniola.
  Pana in momentul de fata, "Death Note" a fost vândut în aproape 20 de milioane de exemplare în Japonia, iar în 2006 a fost nominalizat "Cea mai buna Manga" la American Anime Awards.

  Romanul
  Nisio Isin a scris un roman adaptat dupa serie, numit "Death Note Another Note: The Los Angeles BB Murder Cases". Romanul prezinta povestea primei întâlniri a lui L cu Naomi Misora în Los Angeles, mentionata în volumul 2 din manga. Înafara de personalitatea lui Naomi, romanul se concentreaza asupra felului în care sistemul de genii L, Mello si Near, lucreaza. Viz a lansat romanul în engleza pe 19 februarie 2008.

  Anime
  Anime-ul Death Note, regizat de Tetsuro Araki si animat de firma Madhouse, si-a început aparitie în Japonia pe 3 octombrie 2006, având în total 37 de episoade.În contrast cu filmele, seria anime urmareste povestea din manga îndeaproare si cu doar câteva schimbari minore la fizionomia personajelor, adaptate de Masaru Kitao, si la ordinea întâmplarilor, ca si unele scene aditionale ce nu apar în manga. De asemenea, este situat în anul 2007 si nu în 2003 ca în manga.
  "Death Note Rewrite: The Visualizing God"("Death Note Riraito · Genshisuru Kami" DEATH NOTE ????·?????) dupa numele original, este un episod special din Death Note ce a fost difuzat initial în data de 31 august, 2007 care dureaza doua ore si realizeaza în acest interval un rezumat al anime-ului si întâmplarile prin care a trecut Light, prin viziunea lui Ryuk. Începutul este plasat, asemenea anime-ului, în lumea Shinigami-lor, însa de data aceasta dupa întâmplarile ce l-au implicat pe Ryuk. Astfel, un shinigami tânar si curios si cu acelasi chef de viata debordant ca a lui Ryuk îl cauta pe acesta din urma deoarece ajunsesera la el informatii despre întâmplarile prin care a trecut în lumea umana. Gasindu-l în cele din urma, ni se prezinta un Ryuk aparent mai batrân, care este pregatit sa-i tina poveti curiosului sau fan. Începe prin a spune ca oamenii prin sinea lor sunt plictisitori, însa unul anume, Light, care a dorit sa-si realizeze cu ajutorul Death Note-ului un statut de zeitate a fost destul de interesant. Astfel, începe povestea, cu scene concentrate si uneori sariri peste unele aspecte ale povestii, cât si dezvoltarea uneori necronologica a evenimentelor si introducerea unor scene noi, neprezente în anime.

  Filme artistice
  Death Note a fost de asemenea adaptat într-un film live-action în doua parti, lansat în 2006. Ambele au fost regizate de Shusuke Kaneko, produse de televiziunea Nippon si distrubuite de filiala din Japonia a Warner Bros. În prezent, o continuare este în productie, regizat de Hideo Nakata, preconizat a fi un prolog despre personajul detectivului ce lupta pentru oprirea actiunilor ucigase, L, si va fi lansat în 2008.
  Primul film, cunoscut sub simplul nume de Death Note, a avut premiera în Japonia pe 17 iunie 2006 si a fost primul la încasari în cinematografele nipone timp de 2 saptamâni, surclasând Codul lui DaVinci. Este în mare parte fidel manga-ului, începând cu actiunile lui Light în plin sir de ucideri, continuând imediat cu prezentarea trecutului lui cu un an în urma, si sfârsindu-se cu întâlnirea cu L.
  Al doilea film, Death Note: Ultimul nume, a avut premiera pe 3 noiembrie 2006 si a atins cotele cele mai înalte ale cinematografelor imediat, ramânând acolo timp de 4 saptamîni si câstigând peste 5,5 miliarde de yeni pâna la sfârsitul anului. Acesta din urma a urmat iarasi cursul manga-ului, cu unele diferente-cheie.

  CONTROVERSE
  Belgia
  Pe 28 septembrie 2007, un bilet pe care scria "Watashi wa Kira dess" (sau "Watashi wa Kira desu", însemnând "Eu sunt Kira" în japoneza) a fost gasit în apropierea cadavrului unui barbat caucasian cu vârsta cuprinsa între 20 si 30 de ani. Ucigasul, numit si Manga Killer, nu a fost gasit nici în momentul de fata.
  Statele Unite ale Americii
  Un student al Academiei Militare Franklin din Richmond, Virginia a fost suspendat dupa ce asupra lui a fost gasita o replica a Death Note-ului cu numele unor alti studenti scrise în el.
  În Carolina de Sud, în 2008, oficialii unei scoli au confiscat un Death Note de la un elev al Hartsville Middle School. Acestia au declarat ca acel caiet are legatura cu anime-ul/manga. Mai mult de atât, în caiet erau trecute 7 nume ale unor elevi.
  În Gadsden, Alabama, 2 elevi de clasa a 6-a au fost arestati pentru ca aveau în posesie Death Note-uri în care erau scrise numele unor oameni care constituiau personalul scolii si ale unor alti elevi.Elevii au fost suspendati de la scoala unde învatau.
  În Gig Harbor, Washington, un elev a fost exmatriculat, iar alti trei suspendati pe 14 mai 2008, pe motiv ca aveau Death Note-uri. Tatal unuia dintre elevi sustine ca acel caiet a fost ca un "strigat de frustrare" dupa ce a fost persecutat aproape 2 ani.


  xTrafic.ro

  Anime Infonet Top66 Statistici

  Promovare Site - Top123.ro